FORGOT YOUR DETAILS?

Mini Transatként vált ismertté az a 6.50 méteres hajók számára megszületett szóló vitorlás verseny, melyet egy szakképzett szkipper és megszállott szólóversenyző hozott létre, a brit Bob Salmon, válaszul az Ostar szólóvitorlás transzatlanti versenyre (1976), melyre a bejutás költségei egyszerűen előteremthetetlenül magasak voltak, nem beszélve a horribilis összegű 40 lábas hajókról. Így Bob Salmon vadonatúj óceán-átszelő versenyének az lett a fő cél kitűzése, hogy egy olyan magas színvonalú vitorlásverseny szülessen meg, mely kigazdálkodható lehessen még az alacsonyabb költségvetésűek számára is, így kizárva az esetleges visszaéléseket; a hajók hossza nem haladhatja meg a 6.50 métert.

Az első két évadot 1977-ben és 1979-ben szervezték oly szellemben, mely tükrözte az egyszerűség és szerénység alapvető elveit. 1977-ben 23-an indultak a versenyen, rá két évre 32-re nőtt a létszám. A hatalmas sikerre és népszerűségre való tekintettel, ezt követően. 1991-ben már 68 indulója volt a Mini Transat-nak és ebben az évben nyert a francia Michael Desjoyeaux, aki jelenleg talán a legjobb szólóvitorlázó. A verseny történetében számos olyan vitorlázó feltűnt, aki később nevet szerezett magának a Vendée Globe vagy ehhez hasonló nívós versenyek során. Ilyenek például Marc Thiercelin, Bernard Stamm vagy akár Isabelle Autissier a Mini 6.50 kimagasló indulói közül. A szervezők tartották magukat az eredeti elképzeléshez és a Mini Transat megmaradt egy megfizethető egykezes vitorlásversenynek, melytől egyenes út vezet az óceáni vitorlázás felé.

A Mini Transat 6,50 vitorlás verseny legendája 2 évente összegyűjti a vitorlázókat szerte a világról, hogy közösen tegyék tiszteletüket a világ legnemzetközibb egykezes óceáni versenyén, melyen a legelhivatottabb, legelszántabb vitorlázók sorakoznak fel a rajtvonalnál minden második évben, legközelebb 2013-ban! Mini Transat 6.50 Projekt 2012-13 Kovács TamásMagyar induló, ezen a versenyen még nem jelent meg a sorozat 33 éve alatt, ezáltal a hazai média számára is újdonságot jelentő sporteseménnyé válhat ez a rendkívüli vitorlás regatta.

A Mini Transat 6.50 egykezes vitorlás versenyre való bejutást is természetesen egyfajta kötelező felkészítő kvalifikáció előzi meg, ami által megmutatkozik a vitorlázó tudása és a pszichológiai rátermettsége a szólóvitorlázásra és a magányos navigációra. Egyedül átszelni az Atlanti-óceánt nem könnyű feladat: igazi személyes elkötelezettséget és felelősségteljes döntéseket kíván meg, mert az óceán közepén bizony senkire nem számíthat a magányos vitorlázó. A kvalifikáció tehát arra van kitalálva, hogy felkészülhessen a nagy kalandra az elszánt szkipper. Ehhez 2 éven keresztül különböző versenyeket kell teljesíteni, melynek több szintű, úgynevezett minősítő besorolása van. Ez a felkészítő kvalifikáció mind szóló, mind páros versenyeket magában foglal. A kvalifikáció időszakában több, mint 10000 tengeri mérföldet kell teljesíteni. A mindenre felkészítő kvalifikáció teljesítését követően a szkipper elindulhat a következő Mini Transaton, ahol már 7,800 kilométer teljesítése a cél: külső támogatás, útvonal megállapítás, navigációs segítség nélkül, a legjobb vitorlázókkal együtt elrajtolva Franciaországból akár több, mint egy hónapos non-stop vitorlázással, előre kiszámíthatatlan időjárási viszonyok között.

Az útvonal eddig áthaladt a Biscay-öbölön, majd levezetett Portugália partjai mellett Madeira szigetvilágához, aztán áthaladt a Kanári-szigeteken és a Zöld-foki szigetvilágon, ahonnan az Egyenlítő következetlen szélviszonyait leküzdve haladtak a versenyzők tovább a déli passzátszélben? 2013-ban azonban új szervezéssel, új útvonallal állnak elő! A Minitransat 19. idénye 2013-ban Douarnenez kikötőjéből indul  és egészen Pointe-?-Pitre-be  (Guadeloupe) halad, egy megállóval a Kanári-szigeteken. /hír elolvasása

A Mini Transat 6.50 nem egy egyszerű hosszú sprint az Észak-Atlanti passzátszelekben; hanem eklektikus keveréke a meteorológiai kondícióknak, melyhez számottevő szakértelem szükséges.

TOP