FORGOT YOUR DETAILS?

Név: Kovács Tamás

Születési idő: 1974. december 7.

Foglalkozás: designer, offshore szólóvitorlázó

Hobbi: vitorlázás, szörf, enduro

“Minél többet küzdesz egy kihívásban, annál értékesebb lesz a győzelem.”

Az atlétika és a kézilabda töltötte ki a gyerekkorom és fiatalságom, melyet később felváltott a szörf iránt érzett szenvedélyem. Hála a káptalanfüredi (Alsóörs-Balatonalmádi között) családi nyaralónknak, a Balatonon tavasztól-őszig hódolhattam a vízi sportoknak.

A vitorlázással 20 éve kezdtem el foglalkozni.

Több éve versenyszerűen vitorlázom idehaza és külföldön, különböző hajóosztályokban: J/24, Bavaria 42 Match, B14, Laser4000, F18 katamarán.

Az elmúlt években leginkább a gyors egytestű hajók, a szkiffek keltették fel érdeklődésemet, mert ezek állnak legközelebb – sebességben és vitorlakezelésben – a mini 6.50-hez. Ezeken a 2 személyes rohanógépeken a vitorlázási tudásomat kellően megszilárdítottam, majd már magányosan hajózva körbe a Balatonon felkészültem a szólóvitorlázás kihívásait jelentő megmérettetésekre.

Extrém szólóvitorlázáskor az ember minden körülmény között egyedül old meg mindent egy tőkesúlyos hajón. Veszélyes, ugyanakkor nagyon nagy élmény. A másik előnye, hogy senki nem kell hozzá önmagunkon, a hajónkon és az autopiloton kívül, aki néha nagyon jó társaság tud lenni. Van, aki a kihívást keresi. Van, akinek nincs csapata és van, aki szeret csak magára számítani. Én egyedül vitorlázva tudok önmagam lenni. Nincs más, csak a tenger, a szél, a hajóm és harmónia közöttük, melyért én felelek.

A transzatlanti szólóvitorlás versenyre 7 éve készülök. Ettől a versenytől számomra egyenes út vezethet a földkerülő óceáni vitorlázás, a Vendeé Globe felé. A Mini Transat Atlanti-óceánt átszelő, legnagyobb létszámú nemzetközi szólóvitorlás versenyen a tisztességes helytállás és a verseny teljesítése a fő célkitűzésem. Magyar vitorlázó ezidáig még nem ért célba a Mini Transaton.

TOP